Ülő munka, szellemi munka, tanulás

Egész nap csak egy asztalnál vagy autóban ücsörögsz, és a kondíciód hiánya elégedetlenné tesz?
Hiányzik a jó közérzet és az energikusság érzése?
Szeretnéd megismerni vagy kitolni fizikai képességeid határait?

Manapság az emberek többsége valójában alig mozog. Ideje legnagyobb részét egy asztalnál vagy autóban ücsörögve tölti, de még a legjobb esetben is csupán valamilyen kötött tevékenységet végez. Mondhatjuk, hogy a modernizáció kiölte életvitelünkből azt a nagyfokú és változatos fizikai terhelést, amely egykoron testünk kialakulásában fontos szerepet játszott, és amely ma is optimális szinten tarthatná annak működését.

Gyaloglás, futás vagy lovaglás helyett, közlekedési eszközöket, liftet, és mozgólépcsőt használunk. Vadászat, halászat, gyűjtögetés vagy földművelés helyett elgurulunk egy áruházig, és annak polcairól emeljük le a mindennapi betevőnket. Azaz túléléshez szükséges sokszínű és változatos tevékenységeinket, más emberek végzik el helyettünk, és cserébe mi is napi 8-10 órában egyoldalú tevékenységekre specializálódunk.

Nem csoda tehát, ha mozgási képességünk mind a teljesítmény, mind a tartomány tekintetében előbb vagy utóbb beszűkül. Például nem leszünk képesek sérülés nélkül felemelni dolgokat, vagy könnyedén felkocogni a második emeletre (=teljesítmény beszűkülése), illetve az izmaink megrövidülnek, ízületeink kötötté/merevvé válnak (=tartomány beszűkülése).

Minél egyoldalúbban és kisebb teljesítménnyel használjuk a testünket a mindennapok során, annál valószínűbb, hogy a következőket tapasztaljuk:

  • rövid távon (néhány hét): a közérzet romlása, apróbb testi kényelmetlenségek. (zsibbadtság, az elevenség, energikusság érzésének csökkenése)
  • közép távon (néhány hónap): pár testi kellemetlenség, rosszabb testi és szellemi teljesítmény.
  • hosszú távon (évek): rossz fizikai állapotok és egészségügyi problémák. (egyes izmaink sorvadásnak indulnak, megrövidülnek, tartásunk, ízületeink deformálódnak, romlik az anyagcserénk, gyengül az immunrendszerünk)

Talán egyikét vagy másikát már Te is tapasztaltad ezen jelenségeknek, és jó eséllyel most pont azért olvasod e sorokat, mert változtatni szeretnél.

Ha így van, akkor az Modern Ving Tsun Kung-fu edzéseinket a következők miatt tudjuk szívből ajánlani a számodra:

  • A mozgásrendszerünk az egész testedet átmozgatja és igénybe veszi.
  • Az edzésprogramjaink szisztematikusan változnak, időről-időre különböző testi és szellemi képességeidet teszik próbára és fejlesztik.
  • Bár a terhelés magas, mivel nem versenysportról van szó, mindenkitől „csupán” saját határainak feszegetését várjuk el. Így ha minden edzésen csak egy hajszálnyit fejlődsz, akkor elégedettek vagyunk veled, és pár hónap múlva Te is büszke leszel az eredményeidre.

 

És mindezeken felül még sok más olyan előnnyel is gyarapodhatsz, amelyeket e modern kung-fu stílus gyakorlása adhat, és amelyekről a többi oldalunkon olvashatsz.

Jelentkezz próbaedzésre!