Kung-Fu, tradíció – nem tradíció

Jobban hiszel a fizika törvényeiben, mint a tradíciókban?
Szereted a kung-fu szellemét, de még jobban a hatékonyságot?
Fontos számodra, hogy egy baráti, de egyúttal céltudatos légkörben fejlődj?

A kung fu a kínai harcművészetek gyűjtőneve. Több száz ága létezik, melyek a területi sajátosságok és megalkotóinak adottságaihoz igazodva jöttek létre. A kung fu célja több száz év óta az ember egészségének és testi épségének megóvása volt, valamint a testi és szellemi egyensúly megteremtése. A kung fu szó eredeti jelentése: kemény munkával elért jártasság.

A tradicionális szó jelentése: A szokásoknak megfelelő dolog (viselkedés, eszköz, ruházat, módszer), amely a kulturális örökségen, felfogáson, vagy ízlésen alapszik.

Bármely edzésnek három jól elkülöníthető összetevője van, amely alapján azt tradicionálisnak vagy modernnek lehet nevezni.

  1. A tudásanyag, amelyet tovább adnak rajta.
  2. A módszerek, ahogyan a tudásanyagot tovább adják.
  3. A szellemiség és keretek, amelyek között a tudást tovább adják.

 

Ezek alapján soroljuk a stílusunkat a modern kategóriába, bár a 3. pont tekintetében őrzünk tradicionális elemeket is.

Az alkalmazott technikáink naprakészek, és bármely pillanatban hajlandóak is lennénk azokat megváltoztatni, ha az nagyobb hatékonyságot eredményezne. A Modern Ving Tsun Kung-fu elsődleges célja a hatékonyság, ezért elsősorban a fizika törvényeire és az emberi anatómiára támaszkodik. Nem a hagyományokra és kultúrális örökségekre. (A technikai tudásanyagról még a Miért ökölvívás? című oldalunkon olvashatsz.)

A módszerek, amelyekkel ezt a tudást átadjuk, szintén a legmodernebbek közé tartoznak. Először is egy kidolgozott útvonallal fogsz találkozni, amely segítségéve mindig tisztában lehetsz vele, hogy merre tartasz, és mi a következő lépésed. A szintek egymásra épülnek, hogy a lehető leggyorsabban haladhass, és soha ne akadj el. Minden szinthez elmélet és számos a megértésed és jártasságod fejlesztését segítő gyakorlat tartozik. És végül, de nem utolsó sorban, az oktatás területén igen járatos oktatók adják át tudásukat neked.

A szellemiség és a keretek, amelyek között ezt a tudásanyagot továbbadjuk, tartalmaz néhány, manapság inkább tradicionálisnak számító elemet. Az edzések lefolyása, az oktatási stílus, a mester tanítvány viszony, a tanulók egymáshoz való viszonya, a gyakorláshoz való hozzáállás, és egyéb normák, valamint értékrendek – szintén a hatékonyság érdekében – bizonyos mértékben hagyományokhoz kötődnek.

Íme pár példa ezekre:

  • az edzéseket mindig pontosan kezdjük,
  • az edzés fő célja a Te és edzőtársaid fejlődése, ezért elvárt a koncentrált és fegyelmezett hozzáállás,
  • a fejlődésnél csak a Te és edzőtársaid egészsége, testi és szellemi épsége a fontosabb,
  • mind az oktató, mind a tanulók kapcsolata a kölcsönös tiszteleten és egymás segítésén alapszik,
  • ha bármit nem értesz, vagy bármivel nem értesz egyet, azt nálunk nyugodtan – a többiek hátráltatása nélkül – jelezheted,
  • az egyetlen hagyományos “szertartásunk” a meghajlás, amellyel egymásnak és az elődeinknek adjuk meg a tiszteletet,
  • az itt fel nem sorolt dolgokkal kapcsolatban az alapvető erkölcsi értékeket követjük. Ha ezekkel kapcsolatban bármikor kérdésed lenne, bátran fordulj oktatódhoz.

Várunk szeretettel az ingyenes próbaedzésre!